WebGeneral
E-mail: Jelszó:

Tárhely - olcsót vagy jót?

A tárhely ahol a weblapunk elérhető a nap 24 órájában a hét minden napján ezért gondosan kell választani.
Vannak nagyon olcsó szolgáltatók ahol hatalmas mennyiségű tárhelyet adnak szinte ingyen. Olyan ez, mintha bérelnénk egy 10.000 m2-es raktárat, de csak egy ajtót kapnánk hozzá így lassú és körülményes lenne a használata. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb cégnek nem a tárhely mérete a kritikus.
Egy jó céges honlap 1Gb tárhelynél több helyet nem igen szokott elfoglalni. Még egy webáruház sem igényel 1-2Gb-nál több helyet, ha jól van optimalizálva.

Lassú a honlapom, mit tegyek?

A lassú honlapot okozhatja a nem megfelelő szoftver, vagy a nem optimalizált honlap. (Például a kis képek is 12Mb-ben vannak feltöltve...).
A szolgáltató akkor tudja olcsón tartani az árait, ha egy szerverre sok ügyfelet nyomorgat össze. A merevlemez már szinte ingyen van így egymásra licitálnak, 1-10-100Gb-os tárhely szinte ingyen. Ellenben a processzor és a memória véges, a sávszélességről nem is beszélve. Hiába van 10Gb helyünk, ha 2-3 másodpercet kell várnia szélessávú internettel rendelkező látogatónknak. Arról nem is beszélve, hogy mi van akkor amikor kiküldünk 3-4.000 hírlevelet és egyszerre érkezik meg a sok-sok érdeklődő weblapunkra.
Az új CMS rendszerek, mint pl a WordPress, Joomla egyre több és több erőforrást követelnek maguknak, olyasmikre amire semmi szükség. Csak egy példa: A Wordpress rendszere 16-24 Mb memóriát igényel egy-egy weblap elkészítéséhez minden egyes letöltésnél. A mi legújabb WebGeneral7-es rendszerünk nem megy 2Mb fölé.
Ha egyszerre 10-an jönnek a honlapra és mindegyik 2-3 mp alatt készül el ki lehet számolni WordPress-el 160Mb memóriát igényel egy ügyfél.

Persze mondhatnánk azt is, hogy hozzám átlagosan csak... Itt meg is lehet állni. Az interneten is vannak időszakok, amikor sokan jönnek és amikor senki. Kampányok alatt pedig egyszerre zúdulhat be a sok-sok látogató. Ja és a google és egyéb keresőket nem is említettük akik szintén előszeretettel "gyalogolnak" végig gyorsan honlapunkon, hogy megnézzék mi változott.

Arról, hogy némelyik cég torrent és egyéb bizonytalan szolgáltatás nyújtó szervert is üzemeltet a weblapunk mellett már nem is érdemes szólni...

Számoljunk!

Számoljuk ki egy vevő mennyi profitot hagy nálunk. Ha évente csak 2-3 vevőt veszítünk azzal, hogy nem jön le időben a honlap lehet már megéri egy jobb tárhely szolgáltatót keresni.
Érdemes mindent egy helyről venni. Egy weblaphoz kell Domain+DNS+Tárhely. Mivel ebből a tárhely a legdrágább és a tárhely szolgáltató általában tud DNS-t is adni így jó, ha egy helyről szerezzük be.